Udrejse fra Danmark

Du skal være opmærksom på, at der er forskellige regler, alt efter om du flytter til et nordisk eller et ikke-nordisk land.

Udrejse til et nordisk land

Ved udrejse til et andet nordisk land skal flytningen anmeldes til kommunen i tilflytningslandet.

Udrejse til et ikke-nordisk land

Rejser du til udlandet i mere end seks måneder, skal du afmeldes i Folkeregistret. Er du udrejst i kortere tid end seks måneder, kan du godt fortsat være registreret med dansk bopæl. Dette kræver dog, at du har fuld rådighed over din danske bolig i hele perioden.

Anmeld udrejse

Det er lovpligtigt, at du skal anmelde udrejse digitalt. Har du brug for hjælp, når du benytter den digitale selvbetjeningsløsning, kan du kontakte Den Digitale Hotline på tlf: 7020 0000.

Hvis du ikke har mulighed for at betjene dig selv på nettet, kan du få hjælp på biblioteket eller i Borgerservice. Du skal altid bestille tid, inden du møder op i Borgerservice. 

Flytning i udlandet

Hvis du skifter adresse, mens du opholder dig i udlandet, kan du logge på selvbetjeningsløsningen Anmeld udrejse igen og ændre din adresse.

Bevar stemmeretten

Danske statsborgere, der rejser til udlandet i mindre end to år, kan søge om optagelse på Folketingvalglisten og på den måde bevare stemmeretten ved Folketingsvalg i Danmark. Du kan du søge om det, når du anmelder din udrejse.

Selvbetjening

Udover at melde flytning til CPR og kontakte Skattestyrelsen kan der være mange andre myndigheder og virksomheder, som du skal kontakte ved udrejse fra Danmark.

Alt efter din situation i Danmark og din kommende situation i det nye land, er det forskelligt, hvad du skal være opmærksom på.

Det kan fx være:

  • arbejde og uddannelse, herunder løn og SU
  • familie, herunder børn
  • skat
  • overførselsindkomst
  • gæld, både til det offentlige og til private virksomheder
  • sundhed og sygesikring
  • aflæsning og afregning af el mv.
  • ferie og pension
  • bolig, herunder registrering i CPR, fremleje, fast ejendom
  • virksomhedsejer
  • bil og kørekort
  • registrering på Danskerlisten hos Udenrigsministeriet
  • post
  • kæledyr
  • opsigelse af abonnementer
  • udmeldelse af foreninger
  • andet

Du kan orientere dig om mange af reglerne på det offentlige område på borger.dk, og de offentlige hjemmesider, som borger.dk linker til.

På det private område skal du kontakte virksomhederne. Brug fx dine månedlige betalingsserviceoversigter til at skabe dig et overblik.

Alle, der flytter til udlandet i mere end seks måneder, skal inden afrejsen sørge for at registrere sig som udrejst i CPR. Det sker ved at anmelde udrejsen til den kommune, du bor i.

Du kan tidligst anmelde fraflytning fire uger før, du fraflytter (og senest fem dage efter fraflytningen). Registreringen foregår digitalt, men hvis du ikke har mulighed for at betjene dig selv på nettet, kan du få hjælp på borgerservice eller biblioteket.

Du skal også kontakte Skattestyrelsen på telefon 72 22 28 92 og meddele, at du er udrejst. Ring gerne en uge efter, at du er fraflyttet og har anmeldt udrejsen.

Vær opmærksom på, at en flytning til Grønland ikke betragtes som en fraflytning til udlandet. Flytningen skal anmeldes til bopælskommunen i Grønland som en almindelig flytning.

Ophold i udlandet på mindre end seks måneder

Hvis du opholder dig mindre end seks måneder i udlandet, kan du bede kommunen om fortsat at være registreret med bopæl i Danmark. Det kræver, at du har fuld rådighed over din bolig, hvilket vil sige, at den ikke må være fremlejet, lånt eller lejet ud.

Har du ikke fuld rådighed over boligen, kan du bede kommunen om at lave en konkret vurdering af, om du stadig kan være registreret med bopæl i Danmark under dit ophold i udlandet.

Uanset længden af dit udlandsophold er det en god idé at lade dig registrere på den danske ambassade i det land, du er flyttet til.

Flytter du til enten Norge, Sverige, Finland, Island, Færøerne eller Grønland fra Danmark, skal du sørge for at melde din ankomst til den nye bopælskommune. Når du registrerer dig hos kommunen, skal du samtidig huske at medbringe legitimation, som viser dokumentation for dit statsborgerskab (pas) og dokumentation for dit personnummer fra det nordiske fraflytningsland. Du skal også inden udrejsen fra Danmark anmelde din udrejse til din danske fraflytningskommune.

Din tidligere bopælskommune i Danmark kan først registrere dig som udrejst af landet, når de har fået besked fra din nye kommune om, at du nu står registreret hos dem.

Når du flytter mellem de nordiske lande, er du omfattet af den såkaldte internordiske folkeregistreringsaftale. Aftalen betyder, at du kun kan være tilmeldt folkeregistret ét sted i Norden.

Læs mere om flytning inden for Norden:

Hvis du skifter adresse, mens du opholder dig i udlandet, har du ret – men ikke pligt – til at få den nye udlandsadresse registreret i CPR. Du skal give besked om adresseændringen til den kommune i Danmark, du flyttede fra.

Adresseændringen skal indeholde følgende:

  • dit fulde navn
  • dit personnummer
  • din gamle adresse i udlandet
  • din nye adresse i udlandet
  • dato for flytning.

Når kommunen har modtaget ovenstående oplysninger, har de mulighed for at registrere din nye adresse i CPR.

Du kan også bruge dit MitID og ændre din adresse i udlandet digitalt i selvbetjeningsløsningen 'Anmeld flytning til udlandet (udrejse)

Hvis du flytter til udlandet for at arbejde og ikke længere er bopælsregistreret i CPR med adresse i Danmark, er du som hovedregel ikke længere omfattet af dansk sygesikring. Det betyder bl.a. at du skal aflevere dit gule sundhedskort til kommunen, og at du ikke længere er sygesikret, hvis du fx er på ferie i Danmark.

Nogle lande har en skattefinansieret sygesikring ligesom det danske, mens andre landes sociale sikring bygger på et forsikringsprincip, som du selv skal købe dig til.

I nogle tilfælde har du mulighed for fortsat at være dansk sygesikret. Det kan fx være, hvis du er udsendt af en dansk arbejdsgiver til at arbejde i et andet EU/EØS-land eller Schweiz, hvis du er udsendt en offentlig dansk myndighed eller er ansat på et skib, der fører dansk flag.

Hvis du er dansk socialt sikret, kan du få et særligt sundhedskort, som giver dig ret til at bruge det danske sundhedsvæsen, selvom du ikke bor i Danmark. Du kan også få det blå EU-sygesikringskort til brug for rejser i andre EU/EØS-lande.