Spørg om pas

Her får du svar på de oftest stillede spørgsmål om pas

Hvad koster et pas?
  • Voksne fra 18 - 64 år: 627 kr.
  • Børn fra 0 - 11 år: 115 kr.
  • Unge fra 12 - 17 år: 142 kr.
  • Personer i folkepensionsalderen 377 kr.
  • Billede: 110 kr.
Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan finde mit pas?

Har du mistet dit pas eller er det blevet væk, kan du henvende dig i Borgerservice for at bestille et nyt.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har mistet mit pas i udlandet?

Den danske ambassade eller konsulat i det land, du opholder dig i, kan udstede et nødpas, der gælder, til du kommer tilbage til Danmark. Husk du skal melde det på den lokale politistation og få en kvittering for anmeldelsen.

Jeg skal rejse nu, og jeg har glemt at få lavet et pas. Hvad gør jeg?

Du kan få et nødpas, hvis du ikke kan nå at få lavet et almindeligt pas, inden du skal rejse. Husk at tjekke, om det land, du rejser til, vil godtage et nødpas. Hvis passet er til et barn: husk at hvis både mor og far har forældremyndighed over barnet, skal begge forældre skrive under på ansøgningen.

Bliver fingeraftrykket gemt?

Fingeraftryk vil på samme måde som foto og underskrift kun blive gemt så længe, det er relevant for produktionen af pas. Herefter slettes det, og fingeraftrykket vil kun fremgå af chippen i passet. Fingeraftryk vil ikke blive brugt i anden sammenhæng end i forbindelse med produktion af pas.

Gemmer politiet mine fingeraftryk?

Nej politiet har ikke adgang til fingeraftrykkene.

Hvad gør man, hvis man ikke kan afgive fingeraftryk?

Personer, som det varigt ikke er muligt at optage fingeraftryk fra, er undtaget fra kravet om fingeraftryk.

Hvis det midlertidigt er umuligt at optage fingeraftryk af pegefingrene, vil der kunne optages aftryk af andre fingre. Er det midlertidigt umuligt at optage aftryk af nogen fingre, kan der udstedes et midlertidigt pas, som gives for det tidsrum, rejsen varer.

Hvad skal jeg medbringe, når jeg skal have nyt pas?

Du skal medbringe et papir-pasfoto og ellers kan du få taget pasfotoet i Borgerservice, hvis du ønsker det.

Hvis du har mistet dit pas, skal du medbringe original dåbsattest, navneattest eller fødselsattest. Hvis dit personnummer ikke står i dit nuværende pas, skal du medbringe dokumentation for dit personnummer - f.eks. sundhedskort. Hvis dit navn for nyligt er ændret i forbindelse med vielse og lignende, skal du medbringe dokumentation af rette navn.

Hvor længe skal passet være gyldigt efter rejsen?

Du skal være opmærksom på, at nogle lande kræver, at dit pas er gyldigt 6 måneder ud over rejsens varighed. Hvilke regler der gælder for netop dit rejsemål, kan du se på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Gå til Udenrigsministeriets hjemmeside

Hvordan får jeg en ny dåbsattest?

Du kan bestille en ny dåbsattest i dit nuværende bopælssogn. Hvis du ikke ved, hvad dit sogn hedder, kan du gå ind på  sognenes hjemmeside, taste din adresse ind og finde dit sogn.

Sognenes hjemmeside

Hvordan får jeg et nødpas?

I særlige tilfælde kan du få nødpas på politistationerne i følgende lufthavne: Billund, København og Tirstrup. Du kan også få nødpas ved grænseovergangen i Padborg.

Hvordan optages fingeraftryk?

Fingeraftrykket optages i forbindelse med, at pasansøgningen indleveres i Borgerservice. I Borgerservice er der opstillet en fingeraftryksscanner, hvor man både kan afgive sit fingeraftryk og sin underskrift.

Hvornår skal jeg have pas med?

Når du rejser i Norden (Norge, Sverige, Finland og Island) er det ikke nødvendigt, at du som dansk statsborger medbringer dit pas. Du skal dog stadig kunne identificere dig og skal derfor medbringe anden form for legitimation. Du kan bl.a. blive afkrævet et bevis for, hvem du er, ved overnatning på hoteller og lignende. Når du rejser udenfor Norden skal som dansk statsborger medbringe dit pas.

Du kan læse nærmere om, hvornår du skal medbringe dit pas, og hvornår du ikke nødvendigvis behøver at have et pas med, når du rejser til udlandet på Politiets side om pas:

Gå til politiets side om pas

Kan jeg få et midlertidigt pas, hvis mit pas er sendt til visering på en ambassade?

Der kan ikke udstedes provisorisk pas, hvis et pas er til visering og pågældende skal rejse i den periode passet ikke er tilgængeligt, medmindre at betingelserne vedrørende ekstrapas tillige er opfyldt.

(Se under punktet: 'Kan man få et ekstra pas og hvad koster det?')

Kan jeg få forlænget mit pas?

Du kan få forlænget dit pas, hvis du ikke kan nå at få et nyt pas, inden du skal rejse. Du skal henvende dig personligt i kommunen og medbringe dit pas. Passet må ikke være udløbet for mere end 3 måneder siden. Hvis passet er til et barn: husk at hvis både mor og far har forældremyndighed over barnet, skal begge forældre skrive under på ansøgningen.

Kan man få et ekstra pas og hvad koster det?

Du kan få et ekstra pas, hvis dit pas har stempler eller viseringer, der kan gøre indrejse umulig i det land, du ønsker at rejse til. I forbindelse med arbejde skal der være en arbejdsgivererklæring. Normalt kan du ikke få ekstra pas til turistrejser.

Prisen er den samme, som for almindeligt pas.

Kan man nægte at afgive fingeraftryk?

Nej, det er en betingelse for udstedelse af pas, at pasansøgeren afgiver sit fingeraftryk. Hvis man nægter at afgive sit fingeraftryk, vil man ikke få udstedt et pas.

Mit pas er udløbet og jeg skal rejse i morgen. Hvad gør jeg?

Du kan få et nødpas, hvis dit pas er udløbet for mindre end tre måneder siden, og du ikke kan nå at få lavet et almindeligt pas, inden du skal rejse. Du skal henvende dig personligt i kommunen, for at få et nødpas.

Skal børn afgive fingeraftryk?

Som udgangspunkt skal enhver, der ansøger om at få udstedt et pas, afgive sit fingeraftryk. Dette gælder dog indtil videre ikke børn under 12 år.

Skal et barn have eget pas?

Børn og unge under 18 år skal have deres eget pas, når de rejser til udlandet. De skal møde personligt op på kommunen uanset alder. Har både mor og far forældremyndighed over barnet, skal begge forældre skrive under på ansøgningen.

Skal jeg have nyt pas, hvis jeg ikke har fingeraftryk i mit pas?

Fra 1. januar 2012 skal du afgive fingeraftryk, når du skal have nyt pas. Du behøver ikke nyt pas, hvis dit gamle pas stadig er gyldigt. Du skal selv undersøge, om et pas uden fingeraftryk er gyldigt i det land, du skal rejse til. Kontakt landets ambassade.

Vil det tage længere tid at få sit pas leveret på grund af krav om fingeraftryk?

Leveringstiden vil være den samme som tidligere. Som før er det dog en god idé at indgive sin ansøgning i god tid og senest 14 dage før, man skal bruge sit pas.